tiistai 25. syyskuuta 2012

"Mörkö" arvioitavaksi Dead by Dawn -festivaalille!

Tänä aamuna sähköpostiini saapui melkoinen viesti: skotlantilainen rouvashenkilö nimeltä Adele Hartley kertoi nähneenä Mörkö-elokuvan YouTubessa ja vakuuttuneensa siitä niin paljon, että pyysi meitä lähettämään sen arvioitavaksi  Dead by Dawn -kauhuelokuvafestivaalille, jonka festival directorina hän toimii! Oli siinä mennä aamukahvi väärään kurkkuun, kun todella tajusin mistä oli kyse: kengännauhabudjetin harrastajaelokuvaa, joka on vieläpä debyyttiohjaukseni, pyydettiin arvioitavaksi kansainväliselle elokuvafestivaalille!

Kyseessä on suurin kunnianosoitus, mitä elokuvamme on koskaan saanut. Vaikka kyseinen viesti ei vielä millään tavalla edes enteile sitä, että elokuvaa oltaisiin varsinaisesti valitsemassa kyseiselle festivaalille, on silti totaalisen uskomatonta, että elokuva on ylipäänsä koskaan sattunut kyseisen festarin silmään. Se että elokuvaa edes vakavasti harkitaan festivaalin ohjelmistoon on meriitti, jonka vuoksi voisin itkeä. Sellaista emme edes hurjimmissa unissammekaan uskaltaneet vakavasti kuvitella.

Yli 50 000 katselua YouTubessa kerännyt Mörkö on todellakin ymmärrettävästi lempilapseni, vuosikausia mielessä kytenyt unelma, joka viimein realisoitui todeksi sinä kylmänä joulukuun iltana Asemakylän koulussa järjestetyssä ensi-illassa. Positiivisen palautteen ryöppy oli jo sinällään yllättävää, mutta pian tajusimme suosion kasvaneen täysin absurdeihin mittasuhteisiin. Elokuvaa katsottiin kouluissa, nuorisotaloilla, kerhoissa, bileissä... Siitä puhuttiin ympäri internettiä. Innokkaimmat bloggarit kirjoittelivat ylistyksiä. Nousipa elokuva keskustelun aiheeksi muutamilla nuorten suosimilla keskustelufoorumeillakin.

Suoraan sanoen, emme vielä kuukauden jälkeen uskoneet elokuvan saavuttavan tämän vuoden aikana edes 10 000 katselukertaa. Nyt näyttää siltä, että on elokuvan vuoden katselumäärä on yli 60 000. Puhumattkaan suosiosta facebookissa: me olimme valmiina poksauttamaan shampanjat 100 fanin kohdalla. Nyt Mörkö-elokuvasta tykkääviä on liki 300. Nyt yhdeksän kuukautta ensi-illan jälkeen, tämä jatko-osankin saanut elokuva tuntuu edelleen yhtä epätodelliselta kultakimpaleelta kuin silloin aikoinaan, kun sen editointipöydältä lopullisesti kokosin. Kaiken tämän perusteella olen alkanut vihdoin uskoa sen todeksi: Mörkö ei ole pelkkä harrastajafilmi, se on oikea elokuva!

Dead by Dawn -festivaali järjestetään huhtikuussa 2013 Skotlannin Glasgowssa. Lähetämme elokuvan arvioitavaksi tämän syksyn aikana, valinnat suoritetaan tammikuun loppuun mennessä. Jos - ja todellakin JOS - elokuva festivaaleille valitaan, on edessä melkoinen ruljanssi kotimaisten rahoittajien etsinnässä, onhan elokuva saatava mm. filmille ennen kuin sen voi festivaalille lähettää. Lisäksi ääniraidan ja hahmojen tekijänoikeusasiat on saatava kuntoon. Suomen elokuvasäätiön sivujen mukaan merkittävälle kansainväliselle festivaalille valittu elokuva voi kuitenkin saada tuotantotukea, vaikkei sitä olisi sille tuotantovaiheessa myönnetty. Valinnan ollessa epätodellinen kuin lottovoitto, minulla todennäköisesti riittäisi vilpitöntä uskoa myös tämän ongelman ratkaisemiseksi. Mutta siihen on vielä pitkä matka.

Loppujen lopuksi, suurin kiitos tästä kaikesta kuuluu teille kaikille faneille, jotka olette tehneet tästä elokuvasta hitin. Kiitän sydämeni pohjasta kaikkia positiivisen palautteen antajia ja muita nettiliikenteen luojia, jotka olette tehneet tämän kansainvälisen tason huomion mahdolliseksi. Tämä jos mikä antaa motivaatiota paneutua seuraavan projektimme kehittelyyn aivan täysillä.

Elmo Rautio
ohjaaja, tuottaja

2 kommenttia:

  1. Onnea ihan sairaasti! Mahtavaa jos omasta panoksestani on ollut teille iloa (leffatykin arvostelu)

    t. Filmipeksi :)

    VastaaPoista
  2. tuo leffa on ihan jees, mut yhtä asiaa en tajua. ensin ne ei pääse ovesta sisään ja kun tuo paula lähtee nii se avaa oven lukon nuin vain.

    VastaaPoista