maanantai 11. maaliskuuta 2013

Saksi laulaa

En sitten malttanut pysyä poissa leikkauspöydän äärestä edes lomalla. Päinvastoin, käytin koko hiihtolomani Jäärouva-elokuvan leikkaamiseen. Ja nyt se alkaa pikku hiljaa olla valmis!

Leikkaaja on ihmeellinen mies. Oli materiaali millainen tahansa, on leikkaajalla loppujen lopuksi valta tehdä ero mestariteoksen ja kömpelön yritelmän välillä. Leikkaaja on ensimmäinen, joka kadottaa katsoja-perspektiivin projektiin, mutta jotenkin juuri hänen kyettävä tekemään lopputuloksesta sellainen, että se on looginen, sujuva ja ennen kaikkea kykenee kertomaan kuvien avulla sen, mitä käsikirjoituksessa sanotaan.

Puhuin jo Mörkö-elokuvan aikana tekemässäni youtube-videossa filmieditoinnin haastavuudesta ja raskaudesta. Jokaista valmista minuuttia kohden sisältyy reilusti yli tunnin verran raakaa leikkaamistyötä, jonka päälle toinen mokoma hiomista, hiomista ja hiomista. Ja mitä enemmän materiaalin kanssa on tekemisissä, sitä korkeammalle vaatimustaso ja oma kunninanhimo nousevat. Valmiilta tuntuva kohtaus ei vaikutakaan enää ollenkaan hyvältä, joku avainkohtaus pitää leikata kokonaan uudelleen ja hyvältä tuntunut kikka ei toimikaan uudessa kokonaisuudessa. Ylipäätään tuttu tunne on se, että elokuva ei ole koskaan valmis!

Jäärouva on jo tällä hetkellä jokseenkin katsottavassa kunnossa. Kuvat ovat oikeassa järjestyksessä, ääni seuraa loogisesti perässä, musiikki ja äänitehosteet ovat omilla paikoillaan ja siirtymät toimivat ilman katkoja. Mutta silti tässä 60 minuutin raakaleikkauksessa on satamiljoonaayksi virhettä, joiden kanssa vaativa taitelija ei vain voi elää! Alkuteksteissä on väärät fontit, lopun heidaus on liian hidas, yleiskuvan ja lähikuvan välinen leikkaus on tönkkö, ilta ei pimene tarpeeksi nopeasti jne.

On outoa huomata, miten paljon sitä on loppujen lopuksi kehittynyt myös tällä elokuvatuotannon osa-alueella. Sen huomaa ennen kaikkea siitä, että varhaisemmat tuotoksemme alkavat vaikuttaa suorastaan hirveiltä. Jäärouvan tekoprosessin vuoksi en tule koskaan katsomaan esikoisteostani Mörköä samoin silmin, mikä harmittaa minua suuresti. Vielä vuosi sitten olin todella ylpeä kyseisestä elokuvasta. Nyt se näyttäytyy vain läjänä liian pitkiä ottoja, huonoja tarkennuksia ja klaffivirheitä. Höh.

Jotain kehityksestä kertoo sekin, että selkeästi pitemmän käsikirjoituksen omaava Jäärouva tulee olemaan elokuvana lyhempi kuin Mörkö. Mörkö-elokuvan 62 minuuttisesta kokonaisuudesta on noin 55 minuuttia varsinaista elokuvaa, joista osa on pitkiä "musiikkinumeroita". Jäärouva käyttää monipuolisemman tarinan kertomiseen käytännössä 52 minuuttia. Silti se ei ole mitään vimmaista tykitystä alusta loppuun, vaan paikoin hyvin rauhallinen, suorastaan hypnoottinen elokuva, joka ei kiirehdi paikasta toiseen vaan antaa tilaa tunnelman rakentamiselle. Siitä on vain karsittu kaikki turha, jotta lopputulos olisi mahdollisimman soljuva, viihdyttävä ja vaikuttava.

Jäärouvan julkiseen ensi-iltaan on aikaa pari päivää yli kaksi viikkoa. Sen jälkeen minulla on edessäni vaikea hetki, irtipäästäminen. Se on tilanne, johon ei voi varautua. Vaikka työskentelisin joka päivä yötäpäivää, elokuva tuntuisi silti keskeneräiseltä juuri sillä hetkellä, kun se pitäisi ladata youtubeen. Alan ymmärtää George Lucasin ajatusta siitä, ettei elokuva ole koskaan valmis. Kun kerran pääsen vihdoin säilömään elokuvan alkuperäismateriaalit upouudelle ulkoiselle kovalevylleni, saatatte aivan hyvin nähdä vielä 20 vuoden päästä Jäärouvan Special Edition -version, jonka 23 muutettua sekunttia muuttavan mielestäni koko leffan  tunnelman täydellisesti!

No, vitsi vitsi. Eiköhän tämä ala jo kelvata. Kohta.

1 kommentti:

  1. Tervehdys.

    Odotan innolla uutta Jäärouva-elokuvaa. Pidin oikein kovasti Mörkö-elokuvistanne, vaikka ne välillä tuntuivatkin hieman kömpelöiltä ja välillä tarinallisesti hieman, miten sen nyt kirjoittaisi, oudolta? Tai laitetaan vaikka näin, että minä olisin tehnyt jotakin toisin.

    Löysin myös latauslinkin tuolle Mörkö-elokuvan dvd-julkaisulle. Mutta voi! Sitä ei enää ilmeisesti jaeta aktiivisesti ja arvion mukaan lataus on valmis vasta kuuden viikon kuluttua. Voiko asialle tehdä jotakin? Olisin hyvin kiinnostunut näkemään tuon Director's Cut version.

    Joka tapauksessa jatkakaa ihmeessä elokuvien tekemistä ja pitäkää hyvä meininki yllä!

    VastaaPoista